Udgivet tir d. 31. mar 2020, kl. 15:24

Gud jeg kalder på dig tidligt om morgenen
Hjælp mig med at bede og samle mine tanker;
Jeg kan ikke alene.

I mig er der mørke, men hos dig er der lys.
Jeg er alene, men du forlader mig ikke,
Jeg er modløs, men hos dig er der hjælp.
Jeg er urolig, men hos dig er der fred.
I mig er der bitterhed, men hos dig, er der tålmodighed.
Dine veje forstår jeg ikke, men du kender den rette vej for mig.

Fader i himlen,
Lov og tak for nattens ro.
Lov og tak for den nye dag.

En anden tysk teolog Troeltsch sagde tidligt i 1900 tallet ”alt vakler” sådan var stemningen efter 1. verdenskrig i Tyskland. Bedre blev det jo ikke omkring 2. verdenskrig. Og måske kan vi også i dag få følelsen af at ”alt vakler” For teologen Bonhoeffer blev kirken den faste grund under fødderne. Kirken var ikke blev udtryk for et religiøst behov. Det dyrebareste var den nutidigt nærværende Jesus Kristus.

De ord som et møde med Bonhoeffer efterlod sig hos dem der var heldige at kende ham, lyder f. eks. således: ”Bonhoeffer syntes mig altid at udbrede en atmosfære af lykke, af glæde over hver mindste livstildragelse og af dyb taknemmelighed for den blotte kendsgerning, at han levede.”

Det er ord som kan være til inspiration og opmuntring for os i dag

Bonhoeffer var en tysk teolog Gennem 2. verdenskrig spillede Bonhoeffer en central rolle i ledelsen af Bekendelseskirken, som modsatte sig Adolf Hitlers antisemitiske politik. Han var aktiv i den økumeniske bevægelse i ind- og udland i et forsøg på at vække den verdensomspændende kirke til modstand mod krigsforberedelserne, som foregik over hele Europa. Han opfordrede til modstand mod Hitlers behandling af jøderne. Selv om Bekendelseskirken ikke var stor, var den en stor kilde til kristen modstand mod den nazistiske regering.

Den 5. april 1943 blev Bonhoeffer arresteret kun 39 år gammel og sad fængslet i Berlin i halvandet år på grund af "nedbrydende virksomhed imod Wehrmacht". Han blev sigtet for sammensværgelse mod staten, fordi penge til at hjælpe jøder til at flygte til Schweitz blev sporet tilbage til ham. Den 20.juni 1944 blev der udført et mislykket mordattentat mod Hitler, men det var gennemført af en anden gruppe end Bonhoeffers.

Efter komplottet blev Bonhoeffers forbindelser til gruppen opdaget. Den 5. oktober forsøgte han at flygte fra fængslet, men det mislykkedes. Han blev overført til Gestapo tre dage senere og sat i fængsel. Den 7. februar 1945 blev Bonhoeffer overført til det strengt bevogtede KZ Buchenwald. Han var nu mistænkt for at have deltaget i attentatet den 20.juni. Den 8. april blev han og andre mistænkte overført til KZ Flossenbürg, og en hurtig sammensat jury dømte dem samme dag til døden for attentatforsøget. Her blev han henrettet ved hængning ved daggry den 9. april 1945 tre uger før byens befrielse.

Kategorier Nyheder