Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Salon ved Henrik Jensen

Dato
Torsdag d. 14. oktober 2021, kl. 18:00

Den store frisættelse: Hvem er vi efter Gud?

Med det 20 århundredes store katastrofe med verdenskrigene svækkedes kristendommens sandheder afgørende i befolkningen, og vi skulle i Vesten for første gang i historien til at lære at leve i verden uden Gud - kulturelt forstået. De forskellige generationer, mellemkrigstidens ideologiske generation, efterkrigstidens 'kætterske' og 68-generationen, tacklede dette med at finde meningen meget forskelligt.

Også i dag har især unge generelt problemer med meningen, eller med et andet ord identiteten: hvem er jeg og hvad laver jeg her. Hvor man tidligere mest var som omgivelserne så én, nærmest identisk med et 'ydre selv', vil dette i dag ofte blive set som en krænkelse. Man vil definere sig selv, og det skal være indefra, fra 'det indre selv', hvem er jeg dybest set. Det kan være en svøbe, for det er ikke altid man finder noget godt eller anerkendelsesværdigt. Det ender ofte med en offeridentitet.

Vil en stadigt mere egoistisk rettighedskultur i kølvandet på ungdoms- og kulturoprøret fra 1968 ende med at tage livet af den traditionelle europæiske pligtkultur?

Historikeren Henrik Jensen taler ud fra sin nye bog Efter Gud. Det 20. århundredes fortabte generationer og meningsløsheden.