Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Salon ved Xenia Dalgaard

Dato
Torsdag d. 18. november 2021, kl. 18:00

Forførelsens vilde veje

I min studieorlov beskæftigede jeg mig med, hvordan vi møder forførelse i blandt andet teologien, litteraturen, i retorikken, i filosofien og i reklamen.

Umiddelbart rummer ordet erotiske undertoner, en forførerskikkelse ala Don Juan som har haft 1003 kvinder i Spanien, men det er måske det mindste af det hele, for forførelse handler nok mere bredt om at have magten og viljen til at overtale eller tage føringen over andre. Men er det udelukkende negativt?

Vi kan sige: ”jeg lod mig forføre..” og implicerer dermed, at vi gjorde det frivilligt. Vi kender også til at blive grebet af noget som kan bringe nydelse, klarsyn, begejstring, overgive sig til noget livgivende og livsfornyende. Det aspekt kan også rumme forførelse.

Forførelse rummer et element af kontrol, man siger omvendt, at kærlighed er tab af kontrol. Betyder det at forførelse og kærlighed er modsætninger? Og næste spørgsmål må blive, hvordan vil vi gerne være i verden? Som et elskende menneske eller som et forførende menneske..?

Jeg har læst Søren Kierkegaards Forførerens dagbog, jeg har læst skønlitteratur Karen Blixen og Martin A. Hansen, jeg er dykket ned i hvordan Paulus argumenterer i sine breve i Det Nye Testamente. Jeg har inddraget den franske sociolog Baudrillard og den tyske sociolog Hartmut Rosa, for at bliver klogere på, hvordan vi gang på gang går ad forførelsens vilde veje.

På gensyn

Xenia